Змяненне клімату можа негатыўна паўплываць на вытворчасць гарбаты і яго якасць
У бліжэйшы дзесяцігоддзе вытворчасць і спажыванне гарбаты будзе расці, галоўным чынам, за кошт попыту ў якія развіваюцца краінах. Жыхары Еўропы ўсё больш аддаюць перавагу каву ці ваду, але з імі канкуруюць новыя гатункі гарбаты. Такія высновы дакладу ФАО (харчовая і сельскагаспадарчая арганізацыя ААН) аб сітуацыі на "чайнай" рынку. Эксперты папярэджваюць, што змяненне клімату можа негатыўна паўплываць на маштабы вытворчасці гарбаты і яго якасць.
Рост вытворчасці гарбаты звязваюць з яго папулярнасцю ў краінах з якая развіваецца эканомікай, такіх як Кітай і Індыя. У сваю чаргу, павышэння попыту на гарбату там эксперты тлумачаць павелічэннем даходаў насельніцтва, а таксама з'яўленнем новых разнавіднасцяў гэтага традыцыйнага напою: гэта зялёны, травяны, фруктовы, ягадны чай, а таксама далікатэсныя гатункі.
У цэлым чакаецца, што ў наступныя дзесяць гадоў вытворчасць чорнага гарбаты ў глабальным маштабе штогод будзе павялічвацца на 2, 2%. А зялёны чай будзе набіраць папулярнасць яшчэ хутчэй – яго вытворчасць будзе расці кожны год на 7,5%.
У дакладзе адзначаецца, што сёння самым буйным экспарцёрам гарбаты з'яўляецца Кенія, але яе даганяе Кітай. Там, як і ў Індыі і Шры-Ланцы, ён становіцца ўсё больш папулярным. Праўда, у Еўропе чай саступае свае пазіцыі кавы і бутыляванай вадзе. Тыя ж еўрапейцы, што любяць пасваволіць гарбаткай, пераходзяць з пакуначкаў на рассыпным чай і аддаюць перавагу далікатэсныя гатункі, якія падаюць у модных кавярняў і чайных.
У той жа час аўтары дакладу папярэджваюць, што чайнай галіны пагражае змяненне клімату. Для вырошчвання гарбаты патрабуюцца вельмі спецыфічныя ўмовы. Змена тэмператур, непрадказальнасць ападкаў можа адбіцца на ўраджаі, якасці і кошту гарбаты, а фермеры могуць пазбавіцца даходу. У ФАО заклікаюць ўкараняць меры адаптацыі да кліматычных змен і адначасова скарачаць эмісіі парніковых газаў, якімі суправаджаецца працэс вытворчасці гарбаты.